Слива посадка і догляд, обрізка і щеплення, хвороби і шкідники, опис сортів


Зміст
  1. особливості сливи
  2. Посадка сливи у відкритий грунт
  3. В який час садити
  4. Посадка сливи восени
  5. весняна посадка
  6. Догляд за сливою
  7. Догляд за сливою навесні
  8. Догляд за сливою влітку
  9. Догляд за сливою восени
  10. Обробка сливи
  11. полив сливи
  12. підживлення сливи
  13. зимівля сливи
  14. обрізка сливи
  15. Як обрізати сливу
  16. Обрізка сливи навесні
  17. Обрізка сливи влітку
  18. Обрізка сливи восени
  19. розмноження сливи
  20. Розмноження сливи кореневими нащадками
  21. Розмноження сливи кісточками
  22. Розмноження сливи зеленими живцями
  23. Як розмножити кореневими живцями
  24. Розмноження сливи щепленням
  25. щеплення ниркою
  26. Окуліровка вприклад
  27. щеплення живцями
  28. Щеплення в розщепів
  29. Щеплення за кору
  30. Хвороби сливи з фото і описом
  31. клястероспоріоз
  32. Гоммоз (камедетечение)
  33. плодова гниль
  34. коккомікоз
  35. грибок сажі
  36. сумчаста хвороба
  37. кореневої рак
  38. Чумацький блиск
  39. Шкідники сливи з фото і описом
  40. Яблунева запятовідная щитівка
  41. Сливова запилення попелиця
  42. яблунева плодожерка
  43. Бояришніца
  44. Вишнева побеговая моль
  45. Вишневий слизистий пильщик
  46. сливова плодожерка
  47. Кільчасті шовкопряд
  48. златогузка
  49. Як боротися з порослю сливи
  50. Сорти сливи з фото і описом
  51. Сорти сливи для Підмосков'я
  52. Ранні сорти сливи
  53. Середні сорти сливи
  54. Пізні сорти сливи
  55. Корисні властивості сливи

Слива (Prunus) відноситься до роду деревовидних рослин і є представником сімейства рожеві. Даний рід об'єднує приблизно 250 видів, які в природних умовах зустрічаються в Північній півкулі. Слива є природним гібридом терну і аличі. Уже в Стародавньому Єгипті вирощували ця рослина, в 5-6 столітті до нашої ери. При цьому ще задовго до нашої ери сирійці навчилися робити з плодів сливи чорнослив, при цьому вони їм торгували з іншими країнами. Існує легенда про те, що саме римським полководцем Помпеєм зливу з Дамаска була завезена в Європу. Слива дамаська і горіхова були найкращими сортами в Римі. За часів хрестових походів на землі Європи були завезені і інші чудові сорти даної культури, наприклад, ренклод, який отримав свою назву на честь Клод, яка була дочкою Людовика XII. Нижче буде детально розказано про такий вид, як слива домашня, батьківщиною якого є Кавказ.

особливості сливи

Слива є дерево, заввишки сягає близько 15 метрів. Форма крони яйцевидна. Тривалість життя даної культури приблизно 25 років, при цьому активно плодоносить вона від 10 до 15 років. Початок плодоношення у скороплідний сортів спостерігається на 2-3 рік після посадки, при цьому у позднеплодних – лише на 6-7 рік. Таке дерево володіє стрижневий системою коренів. При цьому більшість коренів знаходяться на глибині від 0,2 до 0,4 м. Прості очереднорасположенние листові пластини мають короткі черешки і еліптичну або оберненояйцеподібні форми. Кромка у листя може бути городчатой ​​або пильчатой, на виворітного поверхні пластини знаходиться опушення. Довжина листових пластин 4-10 сантиметрів, а їх ширина – 2-5 сантиметрів. З квіткової бруньки з'являються від 1 до 3 квіток білого забарвлення, які в діаметрі досягають 15-20 мм. Плід представляє собою кістянку, всередині якої знаходиться сплюснута кісточка, що має загострення з обох сторін. Він може бути пофарбований в жовтий, червоний, фіолетовий, зелений або синьо-чорний колір, при цьому на поверхні є сизий наліт. Поди можуть бути подовженими або округлими. Даний рід включає в себе ще такі рослини, як: вишня, черешня, черемха, мигдаль, абрикос і персик.

Посадка сливи у відкритий грунт

В який час садити

Якщо клімат у вашому регіоні досить прохолодний, то посадкою сливи у відкритий грунт слід зайнятися в весняне час, а точніше, в квітні до розпускання бруньок. Якщо ж клімат м'який і теплий, то дану процедуру можна провести і в осінню пору в середині вересня, в цьому випадку саджанець зможе добре вкоренитися до настання заморозків. Однак якщо саджанець сливи у вас з'явився в жовтні або листопаді, то висадку слід відкласти до наступної весни. При цьому саджанець необхідно прикопати на садовій ділянці, а потім укрити лапником, розміщуючи голками вгору, що не дозволить мишам пробратися до посадкового матеріалу. Після того як випаде сніг, його слід товстим шаром накидати поверх укриття. Навесні в період розкриття нирок саджанці потрібно витягнути і висадити в ямки, підготовкою яких слід зайнятися ще восени.

Посадка сливи восени

Якщо зима в вашому регіоні м'яка і порівняно тепла, то посадкою сливи можна зайнятися восени, однак підготувати ділянку для цього необхідно завчасно. Незважаючи на те, що для посадки використовуватиметься самоплодовий сорт сливи, фахівці радять поруч висадити пару кущів іншого сорту, в цьому випадку буде гарантовано їх стабільно високу плодоношення.

Підготовкою посадкової ями слід зайнятися за півмісяця до дня висадки. Грунт на ділянці може бути будь-яким, тільки не кислим. Але глибина залягання грунтових вод повинна бути більше 1,5 м. Ділянка повинна розташовуватися на південно-західній, південній або західній частині саду.Він повинен бути добре освітлений і мати захист від холодного вітру і протягів. Ділянка слід піддати перекопування на глибину багнета лопати. Якщо грунт кислий, то в нього під перекопування вносять один з раскислителей, наприклад, деревну золу або доломітове борошно (на 1 квадратний метр ділянки від 0,6 до 0,8 кг). Після цього необхідно зробити котлован, діаметр якого повинен бути приблизно 0,7 м, а глибина – не менше ніж 0,6 м. При викопуванні ями верхній поживний шар грунту потрібно відкидати окремо від нижнього. У центр дна котловану слід встановити довгий кол таким чином, щоб він височів над поверхнею ділянки не менше ніж на 50 см. Поживний грунт потрібно з'єднати з торфом або перегноєм в співвідношенні 1: 1. Отриману землесмесь треба насипати на дно котловану горбком.

Також дуже важливо правильно вибрати саджанець. Система коренів у хорошого саджанця повинна бути свіжою, що не пересохлої. Трохи обвітрену кореневу систему необхідно за кілька годин до висадки помістити в ємність з водою. Кора повинна бути цілою, непошкодженій. Огляньте уважно штамб, він повинен бути в дуже хорошому стані. Роздвоєнь біля стовбура саджанця бути не повинно.

Послідовність посадки сливи восени полягає в наступному: однорічний саджанець слід помістити на горбок, який був заздалегідь насипаний навколо кілочка, потім коли корінці будуть дуже обережно розправлені, котлован заповнюють живильним грунтом, яку заздалегідь з'єднують з органікою. Засипати яму потрібно поступово, намагаючись, щоб в грунті не залишилося порожнеч. У висадженого рослини коренева шийка повинна підніматися над поверхнею ділянки на 30-40 мм. Висаджена зливу потребує поливу, для цього під кущ виливають 20-30 л води. Після того як рідина повністю вбереться, а грунт осяде, коренева шийка рослини повинна виявитися на одному рівні з поверхнею грунту. Потім поверхню пристовбурного кола необхідно засипати шаром мульчі (торфом).

весняна посадка

У посадки сливи навесні і восени є лише невеликі відмінності. Так, навесні поживну землесуміш необхідно змішати і з органічними, і з мінеральними добривами. Також додаються і азотовмісні добрива, які восени не можна використовувати. Поживний грунт треба з'єднати з органікою (компостом або перегноєм) в пропорції 1: 1, потім в нього всипають від 40 до 60 грам калійної солі, від 200 до 300 грам суперфосфату і від 300 до 400 грам деревної золи і все гарненько перемішують. Що вийшла землесмесью треба буде під час посадки засипати кореневу систему саджанця. Між саджанцями слід дотримуватися дистанції не менш 3-4 м. Фахівці рекомендують неподалік один від одного посадити дві сливи, при цьому потрібно вибрати сорти, квітучі одночасно. Зростаюча неподалік від сливового дерева алича може стати його обпилювачем. Не варто забувати, що встигнути посадити сливу потрібно до того, як почнеться сокорух.

Догляд за сливою

Доглядати за сливовим деревом зовсім не складно, але тільки в тому випадку, якщо ви будете знати певні правила і хитрощі, про які й піде мова нижче.

Догляд за сливою навесні

Щоб значно полегшити боротьбу з шкідниками, необхідно ранньою весною залучити на свій садову ділянку якомога більше птахів. Для цього в саду розвішують шпаківні. В середині березня потрібно буде обрізати сливове дерево. У квітні слід провести перекопування грунту в пристовбурних кругах і між рядами, при цьому в нього вносять азотні добрива. На 1 доросле дерево, яке вже почало плодоносити, беруть від 300 до 400 грам сечовини або кальцієвої селітри, при цьому для молодого рослини, яким більше одного року, буде досить 100-200 грам. Перекопувати грунт потрібно акуратно, так як можна травмувати коріння рослини. Тому навколо штамба перекопувати грунт можна на глибину не перевищує 5-10 сантиметрів.Навесні цю культуру слід обробити в цілях профілактики, щоб знищити шкідників і патогенні мікроорганізми, які влаштувалися на зимівлю в верхньому шаром грунту і в корі рослини. Якщо температура повітря знизиться до 1 градуса, то щоночі треба буде палити димові купи, при цьому припинити диміння можна буде лише через пару годин після того, як стане сонце. Якщо весною немає дощів, то сливу треба буде поливати, при цьому витрата води на одну рослину за 1 полив становить від 30 до 60 літрів. В останні дні травня слід провести підживлення сливи органічними добривами, потім поверхню пристовбурного кола треба засипати шаром мульчі (торфом або тирсою). Поверхня пристовбурного кола повинна бути завжди чистою, тому потрібно своєчасно виривати бур'яни і кореневу поросль.

Догляд за сливою влітку

У літню пору, коли слива відцвіте, її потрібно підгодувати точно так же, як і навесні, при цьому використовуються ті ж самі добрива в таких же співвідношеннях. Якщо спостерігається посуха, то рослині знадобляться поливи. Початок плодоношення припадає, як правило, на останні літні тижні, в зв'язку з цим потрібно бути готовим вчасно збирати і переробляти стиглі плоди.

Догляд за сливою восени

У вересні збір плодів триває. Коли весь урожай буде зібраний, рослині знадобиться влагозарядковий подзимний полив. Якщо грунт на ділянці знаходиться під чорним паром, то потрібно спочатку згребти і знищити все що облетіли листя, а потім проводять перекопування грунту між рядами і в пристовбурних кругах. Які добрива фахівці радять використовувати для підгодівлі сливи восени? У кожен пристовбурні кола вносять мінеральні добрива, а також органіку (більш докладно описано нижче). З поверхні основи скелетних гілок і штамба потрібно видалити всі мохи, лишайники і отмершую кору. Проводять зачистку знайдених ранок, потім обробку розчином залізного або мідного купоросу, а після всього їх промазують садовим варом. Підстава гілок і штамби потрібно прогалини вапном, в яку додають мідний купорос. Потім сливові дерева необхідно підготувати до зими.

Обробка сливи

Перший раз за сезон з метою профілактики рослину обприскують навесні до того, як почнеться сокодвижение, як правило, цей час припадає на останні дні березня або перші – квітня. Потім проводять обприскування рослини розчином сечовини (на 1 відро води 0,7 кг речовини). Це дозволить винищити всіх шкідників і патогенні мікроорганізми, що перезимували в корі рослини або в пристовбурних кіл, при цьому розчин сечовини стане для рослини джерелом азоту. Однак зробити дану обробку потрібно до розкриття нирок, якщо ж ви упустили момент, то сечовину необхідно замінити Агравертін, Іскрою-біо, Фітоверма, Акарін або іншим засобом схожого дії. Щоб зливу стала більш стійкою до захворювань і несприятливих погодних умов, після першої обробки потрібно зробити обприскування розчином циркону або Екоберіна. Повторне профілактичне обприскування проводять в жовтні, сливу обробляють перед тим, як почати готувати її до зими.

полив сливи

Поливаючи сливове дерево, стежте за тим, щоб грунт обов'язково промок на глибину близько 0,4 м. На число поливів протягом усього вегетаційного періоду впливає кількість опадів. В середньому рослина поливають 3-5 разів за сезон, при цьому під 1 плодоносні дерево за 1 полив виливають близько 100 л води, а під молоде рослина – 40-60 л. Восени потрібно зробити влагозарядковий полив сливи, крім того що в результаті цього грунт насититься рідиною, якої вистачить рослині на всю зиму, так ще і помітно збільшиться зимостійкість дерева.

підживлення сливи

Вносять добрива в грунт пристовбурного кола, при цьому одночасно розпушуючи його.Внесення органіки в грунт проводять 1 раз в 3 або 4 роки (на 1 квадратний метр від 10 до 12 кілограм). Внесенням мінеральних добрив займаються 1 раз в 2 або 3 роки, при цьому слід врахувати, що в азоті рослини потребує лише навесні, а в калії і фосфорі – восени. У перший і четвертий рік після висадки сливи у відкритий грунт проводять внесення в ґрунт від 40 до 50 грам калійної солі, від 120 до 180 грам суперфосфату і від 60 до 90 грам аміачної селітри. На 5-8 рік добрив для підживлення потрібно взяти в 2 рази більше.

зимівля сливи

Доросле сливове дерево на зиму вкривати не потрібно. Однак поверхня пристовбурного кола треба обов'язково засипати шаром мульчі (перегноєм або торфом). Поки рослина молоде, воно потребує укриття на зиму, для цього його слід обмотати мішковиною або обв'язати ялиновим гіллям. Штучний покривний матеріал використовувати не рекомендується, так як під ним рослина може зіпріти.

обрізка сливи

Формуючу обрізку рекомендовано проводити навесні до того, як почнеться сокорух. Найбільшою популярністю користується форма крони, іменована разреженно-ярусної, при цьому висота штамба повинна бути не менше 0,4 м. Приступають до формує обрізку через 1 рік після посадки справа в тому, що в перші роки життя дана культура відрізняється найбільш активним ростом. Формування крони триває 5 років.

Як обрізати сливу

До формує обрізку слід приступити на другий рік після посадки сливи. Навесні на ній слід сформувати нижній ярус, який складається з 5-7 скелетних гілок, віддалених одна від одної на рівну відстань, також вони повинні бути спрямовані в різні сторони з кутом відходження від стовбура рівним 45 градусам. Формувати даний ярус потрібно на висоті штамба від 0,45 до 0,5 м (відміряти треба від поверхні ділянки). Гілки, що ростуть нижче даного ярусу, потрібно все вирізати. Гілки, розташовані вище штамба і зростаючі під кутом менше 40 градусів, так само необхідно видалити, тому що в період плодоношення вони легко обламуються. Скелетні гілки потрібно вкоротити на 1/3 частину довжини, а решту необхідно вирізати на кільце, при цьому пеньків залишитися не повинно. Провідник необхідно вкоротити таким чином, щоб однорічна зливу в висоту сягала від 150 до 180 см.

На третій рік зростання провідник у рослини слід обрізати таким чином, щоб він виявився вище верхньої гілки на 0,3-0,4 м. В цьому випадку під час росту провідник буде залишатися прямим. Ображати на ¼ або 1/3 частина довжини ті прирости, продовження гілок які витягнулися більше ніж на 0,6 м. Бічні пагони слід вкоротити до 15 сантиметрів на нирку орієнтовану вниз. На відстані півметра від стовбура потрібно зайнятися Формування скелетних гілок другого порядку. При цьому слід врахувати, що відстань між скелетними гілками другого порядку, розміщеними на скелетної гілці першого порядку, має бути не менше 0,3 м.

На четвертий рік зростання після чергового укорочення провідника все скелетні гілки повинні бути коротше його на 6 нирок. Обрізати провідник слід регулярно до того моменту, поки його висота не буде дорівнює 250 см, потім щороку треба буде зрізати тільки новий приріст. Форміровке верхівки слід приділити особливу увагу, для цього регулярно видаляйте ті пагони, які ростуть неправильно. Форма крони повинна бути пірамідальної в зв'язку з цим, коли дерево почне плодоносити, його провідник необхідно обрізати за рівнем верхній боковій скелетної гілки. Укорочення торішніх приростів сприяє стимуляції росту нових приростів в наступному сезоні.

Через 4 роки основна Формування крони буде завершена, з цього часу обрізка буде необхідна для стимулювання зростання нових плодових гілок, які дають основну масу плодів. Зростання плодів спостерігається на молодий плодової деревині, вік якої 2-3 роки.Гілки, яким виповнилося 4 роки, плодоносили в минулому сезоні, треба видалити. Якщо старі гілки обрізати регулярно, то зливі не знадобиться омолоджує обрізка взагалі.

Обрізати рослина потрібно лише дуже гострим інструментом, а місця зрізів слід промащувати садовим варом.

Обрізка сливи навесні

Фахівці рекомендують обрізати сливове дерево саме навесні і найкраще це робити в останні дні березня або перші – квітня. В цей час обрізають всі травмовані і підморожені в зимовий час гілки, а також виробляють форміровку крони. При формуванні ярусів знадобиться провести відгинання гілок. Для цього проводиться обв'язка скелетної гілки шпагатом, після чого її під кутом в 50-60 градусів відтягують вниз від стовбура, при цьому потрібно зробити так, щоб під час відгинання гілка не приймала дугоподібну форму. Потім біля основи штамба виробляють закріплення нижнього кінця шпагату. До стовбура або гілки дерева під кріплення шпагату необхідно покласти гуму, це допоможе уникнути травмування кори рослини. Такий захід, як відгинання гілок проводиться для того, щоб зливу початку плодоносити раніше на 2 або 3 роки. Якщо відгинання гілок буде проведено не в квітні, а пізніше, то результат від даної процедури буде помітний лише в наступному сезоні.

Обрізка сливи влітку

Поки рослина молоде, воно відрізняється вкрай інтенсивним зростанням, а також схильністю до загущення крони. Тому формуванню крони можна займатися протягом усього вегетаційного періоду, коли це буде необхідно. Влітку фахівці рекомендують обрізати сливу в останні дні червня. У наймолодших рослин виробляють укорочення бічних пагонів на 20 сантиметрів, а передчасних пагонів – на 15 сантиметрів. У літню пору обрізанням центрального провідника не займаються. Також в червні добре помітні ті гілки, які постраждали від морозу в зимовий час, тому слід зробити їх обрізку до здорової тканини. Також слід вирізати всі пагони, що сприяють загущення крони.

Обрізка сливи восени

Коли закінчиться листопад, слід провести санітарну обрізку дерева, це час припадає на другу половину вересня. Для цього слід вирізати всі засохлі, травмовані і уражені хворобою гілки, також при необхідності потрібно провести укорочення центрального провідника. Після цього займаються вирізкою стебел, що відрізняються швидким ростом, а також втеч-конкурентів, які сприяють загущення крони. Всі зрізані гілки та стебла потрібно знищувати. Однак слід врахувати, що подібну обрізку восени можна робити тільки в тих регіонах, де зими досить м'які і теплі. В іншому випадку дану процедуру слід провести навесні.

розмноження сливи

Зливи можна розмножити насінням, проте легше і швидше це зробити вегетативними способами, такими, як: щеплення, живцювання (кореневими або зеленими живцями) і поросль. Про всі перераховані способи розмноження більш детально буде описано нижче.

Розмноження сливи кореневими нащадками

У сливи з'являється протягом сезону досить велика кількість кореневих нащадків, тому розмноження ними є дуже простим. З такою поросли можна постаратися отримати нове сливове дерево, і ви нічого при цьому не втрачаєте, бо кореневі нащадки все одно потрібно регулярно видаляти, при цьому намагайтеся, щоб пристовбурні кола рослини був завжди чистим. Потрібно буде відшукати добре розвинений кореневий нащадок, що знаходиться на досить великій відстані від самого дерева. Його корінь слід розкопати і відрізати від батьківської рослини, відступивши при цьому 20 сантиметрів від стовбура. Потім син потрібно витягти з землі, а місця зрізів промазати садовим варом. Після цього його висаджують на нове постійне місце.У тому випадку, коли добре розвинена поросль у сливи відсутня, можна відокремити і порівняно тонкий і невеликою кореневою син, але його потрібно буде рік доращивать в шкілки.

Розмноження сливи кісточками

Як правило, вирощені з кісточок саджанці використовуються в якості підщеп для сортової щеплення. Кісточки перед посадкою необхідно стратифікована. Для цього їх потрібно обмотати тканиною або марлею і помістити на полицю холодильника, де вони повинні пробути з середини осіннього періоду по перші дні березня. Потім в березні виробляють висадку насіння в індивідуальні горщики. З'явилися сіянцям забезпечують систематичний полив і підгодівлю. Восени підросли рослинки потрібно посадити на дорощування в шкілки або в парник. Через 12 місяців саджанці можна буде пересадити на постійне місце і використовувати для щеплення сортовий сливи.

Розмноження сливи зеленими живцями

Розмноження сливи зеленими живцями з кожним роком стає все популярнішим у садівників. Справа в тому, що такий спосіб дуже простий, при цьому відсоток приживлюваності подібних живців вкрай високий. Але при цьому слід врахувати, що добре будуть вкорінюватися тільки ті живці, які були зрізані з дерев, схильних до утворення великої кількості кореневих нащадків. Заготівлею живців слід зайнятися в червні, саме в цей час спостерігається інтенсивний ріст пагонів, і для цього слід вибрати хмарний день. Для нарізки живців вибирають молоденькі дерева. Їх довжина повинна бути дорівнює 0,3-0,4 м. Для вкорінення живці необхідно поставити в ємність з водою, попередньо потрібно підрівняти їх нижню частину, скориставшись для цього дуже гострим інструментом, а також обірвати все нижні листові пластини, залишивши тільки ½ частину черешка. Відразу ж над третьою листової пластиною потрібно зробити верхній зріз у черешка. Далі живці необхідно пов'язати пучком, а потім їх нижні кінчики на 15 мм занурюють в ємність з розчином гетероауксину, так вони повинні простояти всю ніч. Щоб живці вкоренилися, їм знадобляться тепличні умови, тому для них необхідно зробити міні-парник. Ємність слід наповнити субстратом, до складу якого входить пісок і торф (1: 1), зверху його засипають сантиметровим шаром піску. Грунтосуміш потрібно полити і трохи утрамбувати. Заглибити живці треба під кутом в 45 градусів до черешка віддаленої листової пластини. Між живцями слід витримувати дистанцію в 5-7 сантиметрів, при цьому ширина міжрядь повинна бути близько 5 сантиметрів. Міні-тепличку необхідно зверху накрити куполом, який повинен бути обов'язково прозорим. Її переносять в добре освітлене місце і забезпечують захист від прямих променів сонця. Полив живців здійснюється за допомогою розсікача. Через 4 тижні після посадки рослинки потрібно підгодувати слабким розчином гною або розчином азотовмісного добрива (на 1 відро води 30 грам). Після того як відбудеться вкорінення живців, купол слід прибрати. Для того щоб живці збереглися до настання весняного періоду, їх слід викопати в останні дні вересня. Далі їх корінці потрібно обкласти зволоженим мохом і обернути плівкою. Зберігати їх треба в сараї, а можна це зробити і в траншеї на садовій ділянці, при цьому зверху черешки вкривають мохом, тирсою або облетіли листям. Навесні живці потрібно посадити у відкритий грунт, де вони будуть дорощують 2 роки. Потім можна буде зробити їх пересадку на постійне місце.

Як розмножити кореневими живцями

Нарізку кореневих живців виробляють восени або навесні. Для цього вибирають кореневу поросль, яка від батьківської рослини знаходиться на відстані не менше 100 см. Для початку необхідно витягти син з грунту разом з системою коренів, тільки потім можна приступити до нарізки живців, довжина яких повинна бути близько 15 сантиметрів, а діаметр – приблизно 15 міліметрів.Якщо заготовка проводилася восени, то отримані живці необхідно помістити в ящик, при цьому пересипаючи їх піском, і прибрати на зберігання до весни в таке місце, де температура повітря буде від 0 до 2 градусів. Висадку таких живців виробляють в перші дні травня, при цьому використовують ту ж саму схему, що і при посадці зелених живців. Їх висаджують під нахилом, дотримуючись дистанції в 10 сантиметрів, і зверху накривають ковпаком, який повинен бути прозорим. Далі вирощувати кореневі живці потрібно точно так же, як і зелені, при цьому всі необхідні процедури потрібно здійснювати в той же самий час.

Розмноження сливи щепленням

Щоб розмножити сливу щепленням, знадобиться щепу і підщепу. В якості підщепи можна взяти саджанець, вирощений з кісточки, а також для цієї ролі підійде кореневий нащадок дорослого сливового дерева, попередньо відкопали неподалік села Трипілля і пересаджений на нове місце. Досвідчені садівники рекомендують кореневі відростки брати від найбільш морозостійких сортів сливи, наприклад: Московська, Угорка, Скороспілка червона, Ренклод колгоспний і Євразія 21. В якості підщепи також можна використовувати тернослив, повстяну вишню, аличу або терен.

Існує кілька способів щеплення:

щеплення ниркою

Підщепи необхідний дуже хороший полив, в результаті відбудеться посилення сокоруху, при цьому відокремити кору від деревини стане дуже просто. З штамба вологою губкою або ганчіркою необхідно видалити весь пил і бруд, потім з прищепи потрібно обірвати всі листові пластини, від яких повинні залишитися лише черешки довжиною 5 мм. На підщепі від кореневої шийки вгору потрібно відступити 40 мм, потім використовуючи окуліровачний ніж, на корі слід зробити надріз Т-подібної форми. Розрізану кору потрібно акуратно відігнути. З сортового прищепи необхідно зрізати нирку з смугою кори трисантиметрових довжини і підлогу сантиметрової ширини. Дану кору потрібно помістити в Т-подібний розріз деревина до деревини. Потім гарненько притисніть кору і обмотайте місце щеплення скотчем, окуліровачной плівкою або смужкою поліетилену, при цьому нирка повинна залишитися відкритою.

Окуліровка вприклад

У посушливу погоду гнучкість кори значно зменшується, тому в даний час краще використовувати окуліровку вприклад. На підщепі слід зробити надріз кори, в дину досягає 7 сантиметрів таким чином, щоб був захоплений тоненький шар деревини. У прищепи треба зробити косою нижній зріз довжиною рівний 7 сантиметрам, при цьому уступ потрібно зробити відразу ж під ниркою. Вставте даний зріз під кору підщепи деревина до деревини, потім місце щеплення потрібно обмотати поліетиленовою або окуліровачной плівкою, залишаючи нирку прищепи не закрите. Через 20 днів плівку потрібно видалити, а на початку весни верхівку підщепи необхідно зрізати або спиляти таким чином, щоб над ниркою залишився шип, в довжину досягає 15 сантиметрів. Для окулірування можна використовувати пару нирок, при цьому одну з них розміщують на висоті 40 мм над поверхнею ґрунту, а іншу на 7 сантиметрів вище першої.

щеплення живцями

У весняний і літній час дану культуру можна прищепити живцями. На підщепі необхідно зробити косою заріз, в довжину досягає 25 мм, а в ширину – 15 мм, при цьому треба захопити деревину. На недавно заготовлений сортовому черешку необхідно зробити косий зріз довжиною 25 мм. Його потрібно встановити в заріз на підщепі зрізом до відходить частини розщепу. Місце щеплення потрібно обмотати окуліровачной плівкою. Як тільки ви помітите, що держак добре прижився, плівку можна буде видалити.

Щеплення в розщепів

Стволик підщепи необхідно спиляти, а в центрі зрізу треба зробити розщеп трисантиметрових глибини. Зробіть на сортовому черешку пару нижніх зрізів таким чином, щоб утворився клин. Даний клин встановлюється в розщепів, а місце щеплення обмотується поліетиленом і плівкою.

Щеплення за кору

Під час інтенсивного сокоруху кора від деревини відстає найкраще. Стволик підщепи потрібно спиляти, і від місця спила робиться 2 або 3 врізу кори рухами зверху вниз. Зігніть кору і в кожен заріз помістіть сортовий держак, обрізаний навскіс і має 3 нирки, при цьому зріз повинен бути повернений до деревини підщепи. Потім проводять фіксацію місця щеплення скотчем, плівкою або ізолентою.

Якщо ви бажаєте на одному підщепі прищепити відразу кілька живців, то вам потрібно буде вибрати спосіб «за кору» або «в розщепів». При цьому товщина підщепи впливатиме на те, скільки живців ви зможете прищепити. Плівку слід прибрати через 4 тижні.

Хвороби сливи з фото і описом

Існує дуже багато різних хвороб, якими може захворіти зливу. Є хвороби, що вражають саме сливове дерево, а існують і такі, якими хворіють всі кісточкові культури. Вирощується на садовій ділянці зливу може захворіти клястероспоріозом або дірчастій плямистістю, моніліозом або сірою гниллю, гоммоз або камедетеченіем, іржею, плодовою гниллю, коккомикозом, сажистий грибком, кореневих раком, сумчастої хворобою і молочним блиском.

клястероспоріоз

Клястероспоріоз є грибкової хворобою. Він вражає гілки і листові пластини, а у квітучих рослин ще й нирки з квітками. Перші симптоми захворювання – це утворення на поверхні листових пластин цяток бурого забарвлення, які мають облямівка більш темного відтінку. Згодом вони спочатку стають виразками, а потім дірочками. Поразка плодів відбувається до самої кісточки, при цьому вони стають потворними. Найбільш інтенсивно дана хвороба розвивається в сиру погоду. З метою профілактики необхідно систематично проводити проріджування крони, щоб вона не загущающих. Коли восени все листя опаде, потрібно їх обов'язково згребти і знищити, після чого слід зайнятися перекопування ділянки. Заражені частини дерева потрібно якомога швидше вирізати і спалити. Коли рослина відцвіте, через 15-20 днів його потрібно обприскати розчином хлорокиси міді (на 1 відро води від 30 до 40 грам) або розчином бордоською суміші (1%).

Така грибкова хвороба, як Моніліоз здатна вразити зав'язі, плоди, квітки, листя і гілки рослини. Забарвлення плодів змінюється на бурий, вони стають м'якими, на їх поверхні з'являються сірі подушки, всередині яких знаходяться спори грибка. Активізація монилиоза спостерігається навесні, а прискорює його розвитку сира погода. З метою профілактики необхідно вирізати загиблі гілки, а також збирати і спалювати уражені хворобою плоди. До того як слива зацвіте, її потрібно обприскати мідним або залізним купоросом, нитрафеном або бордоською сумішшю (1%). Після того як дерево відцвіте, його потрібно відразу ж обприскати бордоською сумішшю або розчином фунгіциду, наприклад: купрозан, хлорокиси міді, фталана, каптал і т. Д.

Гоммоз (камедетечение)

Камедетечение (комоз) спостерігається на всіх кісточкових культурах. У ураженого примірника з ранок на корі тече світло-жовта або безбарвна підсихаючою смола. Гілки, що спливають камеддю, засихають і гинуть. Виникненню цієї недуги сприяють пошкодження деревини і кори, сонячні опіки, велика кількість азоту і рідини в грунті. У холодну пору року комоз представляє для сливи найбільшу небезпеку, і часто їм уражаються ті екземпляри, які були ослаблені шкідливими комахами або дуже сильної обрізанням. У просочені камеддю корі можуть почати активно розвиватися патогенні мікроорганізми, які сприяють розвитку раку гілок і стовбура. Якщо камедетечение дуже сильне, то це призводить до засихання і загибелі сливового дерева. З метою профілактики постарайтеся повністю виключити можливість появи механічних пошкоджень на гілках і стовбурі.В такому випадку ранку слід гарненько зачистити, потім її піддають дезинфекції, використовуючи для цього розчин мідного купоросу (1%). В самому кінці ранку потрібно обробити петралатумом. Всі сильно уражені гілки необхідно видалити. Приберіть мертву кору зі стовбура, а потім це місце потрібно 3 рази натерти листям кінського щавлю, при цьому інтервали між даними процедурами повинні бути рівні 10 хв. Потім рану обмазують садовим варом.

Ще однією грибкової хворобою є іржа. В цьому випадку відбувається ураження листя сливового дерева. Особлива активність даної хвороби відзначається в липні. На лицьовій поверхні листя з'являються опуклі бурі або руді цятки, які згодом стають все більше. Уражені рослини слабшають, стають менш морозостійкими, а листя облітає раніше покладеного терміну. З метою профілактики потрібно вчасно очищати ділянку від опалого листя. До того як дерево зацвіте, його потрібно обприскати розчином хлорокиси міді (на 1 відро води 80 грам), при цьому на обробку однієї рослини має йти 3 л суміші. Коли з дерева будуть зібрані всі плоди, його слід обприскати бордоською сумішшю (1%).

плодова гниль

Плодова гниль може вразити і кісточкові рослини і зерняткові, наприклад: вишню, черешню, абрикос, айву, персик, яблуню, грушу і ін. Перші симптоми даної хвороби з'являються в середині липня, під час наливу плодів. На початку на поверхні плодів утворюються цятки бурого забарвлення, що поступово збільшуються в розмірах. Через деякий час на плодах з'являються подушечки світло-сірого кольору, в яких знаходяться спори грибка, вони розміщуються концентричними колами. З метою профілактики потрібно обірвати і спалити всі заражені плоди. Але робити це слід дуже обережно, так як при зіткненні хворих плодів зі здоровими відбувається зараження останніх. Дерево потрібно обприскати бордоською сумішшю (1%).

коккомікоз

До числа найбільш небезпечних грибкових хвороб відноситься коккомикоз. У ураженого примірника можуть постраждати не тільки листові пластини, але і молоденькі пагони, а також плоди. Перші симптоми такої хвороби можна побачити в середині літнього періоду, так, на поверхні листових пластин з'являються цятки фіолетово-пурпурного або коричнево-червоного кольору, вони поступово збільшуються в розмірах, поки не зіллються один з одним. На виворітного поверхні уражених листків з'являється рожевий наліт, що складається із спор грибка. У ураженого дерева спостерігається зниження морозостійкості, листові пластини стають жовтими, потім бурими і облітають, припиняється розвиток плодів, вони стають водянистими і через якийсь час засихають. З метою профілактики потрібно восени згрібати і спалювати облетіли листя, а також виробляти перекопування ділянки. Коли всі плоди будуть зібрані, заражене рослина треба обприскати розчином бордоською суміші (1%) або хлорокиси міді (на 1 відро води від 30 до 40 грам).

грибок сажі

Якщо на поверхні листя з'явився наліт чорного забарвлення, то це говорить про те, що на рослині оселився грибок сажі. Він дуже просто стирається. Даний наліт сприяє тому, що доступ кисню і світла до клітин рослини значно ускладнюється, в результаті цього відбувається уповільнення такого процесу, як фотосинтез. Насамперед при появі нальоту потрібно з'ясувати, через що це сталося. Причиною появи сажистого грибка може стати надмірно загущена крона або висока вологість грунту. Спочатку потрібно повністю усунути причину появи цього нальоту і лише потім обприскати дерево мідно-мильним розчином (на 1 відро води 150 грам мила і 5 грам мідного купоросу). При бажанні замість мідного купоросу можна використовувати хлорокис міді або бордоською суміш.

сумчаста хвороба

Сумчаста хвороба так само відноситься до грибкових.Поява її перших симптомів спостерігається після того, як сливове дерево відцвіте, при цьому відбувається ураження його плодів, які стають потворними. Спостерігається розростання уражених плодів, при цьому кісточка у них не розвивається, на їх поверхні з'являється борошнисто-восковий наліт, в якому знаходяться спори грибка. Щоб уникнути подальшого поширення хвороби, потрібно вирізати уражені гілки відразу ж після виявлення. Так само потрібно зробити збір і знищення уражених плодів. Заражена рослина слід обприскати розчином бордоською суміші 2 рази: в період забарвлення бутонів в світло-рожевий відтінок і відразу ж після того, як слива відцвіте.

кореневої рак

При ураженні сливового дерева кореневих раком на поверхні кореневої шийки і коренів утворюються нарости. Хвороба починає розвиватися через хвороботворних бактерій, що знаходяться в грунті, в корені вони проникають через рани і тріщини. У ураженого раком дорослої рослини спостерігається припинення росту, при цьому хворі саджанці не приживаються, що призводить до їх загибелі. Особливо активно ця хвороба розвивається в посушливий період, тим більше в слабощелочном або нейтральному грунті. Там, де раніше росли заражені даним захворюванням рослини, висаджувати саджанці сливи можна. Садове знаряддя слід піддавати обробці розчином хлораміну або формаліну. З'явилися на кореневій системі нарости потрібно вирізати, а потім її піддають дезинфекції розчином мідного купоросу (1%).

Чумацький блиск

Чумацький блиск є дуже небезпечною і досить поширеною хворобою, якій уражається більшість плодових культур, а також від неї гинуть дерева. У ураженого примірника листові пластини змінюють своє забарвлення на біло-сріблястий, на їх поверхні з'являються дірочки, відбувається відмирання тканини листових пластин, а кора сливи стає темною. Найчастіше така хвороба вражає молоденькі дерева, які були пошкоджені морозом в зимовий час. З метою профілактики перед зимівлею потрібно обов'язково побілити вапном підставу скелетних гілок і штамби. На початку весни слід провести профілактичне обприскування сливи розчином сечовини, в результаті вона стане більш стійкою до грибкових захворювань, а також отримає азот, який їй необхідний в даний час. Заражені стебла і гілки потрібно вирізати і спалити.

Крім даних хвороб сливове дерево може постраждати від бурої плямистості, відьми мітли, грибного опіку, карликовості, мозаїчної хвороби, віспи і відмирання гілок.

Шкідники сливи з фото і описом

Існує досить велика кількість шкідників, які можуть оселитися на сливовий дереві. Найбільш часто на ньому селиться білан, вишнева побеговая моль, вишневий слизистий пильщик, златогузка, сливова і яблунева плодожерки, кільчастий шовкопряд, сливова запилення попелиця і яблунева запятовідная щитівка.

Яблунева запятовідная щитівка

За корі рослини розповзається яблунева запятовідная щитівка. Вона, перебуваючи на поверхні молоденьких гілок або пагонів, завмирає, після чого її повністю закриває щиток. Якщо на дереві буде знаходитися дуже велика кількість щитівок, то це призведе до його виснаження і загибелі. У боротьбі з даними шкідників по сплячих бруньках потрібно обприскати сливу і поверхню пристовбурного кола розчином нитрафена (на 1 відро води від 200 до 300 грам). Як тільки рослина відцвіте, його потрібно обприскати розчином Карбофоса (10%).

Сливова запилення попелиця

Досить часто на садових ділянках зустрічається сливова запилення попелиця. Такий шкідник може оселитися на персику, абрикосі, терні, мигдалі і зливі. Вони живуть дуже великими колоніями. Якщо подивитися на виворітну поверхню листових пластин ураженої рослини, то вона буде покрита дуже товстим шаром такої попелиці.Ця комаха сприяє тому, що відбувається згортання і засихання листя, а також гниття уражених плодів. Крім цього на продуктах життєдіяльності такої комахи поселяються грибок. Щоб позбутися від такого виду попелиці, необхідно на початку весняного періоду обприскати сливу розчином нитрафена, а в період розпускання бруньок і коли рослина відцвіте – розчином бензофосфат або Карбофоса (10%). З метою профілактики потрібно своєчасно видаляти кореневі нащадки.

яблунева плодожерка

Яблунева плодожерка є метелика, гусениці якої пошкоджують плоди сливи, при цьому вони виїдають ходи в кісточках, які замасковують відходами їжі, склеєними павутиною. У боротьбі з таким шкідником необхідно регулярно проводити збір завчасно опалого плодів, які треба обов'язково знищити. Також слід регулярно проводити очищення і дезинфікування кори. Після того як дерево відцвіте, потрібно почекати півмісяця, а потім обробити його розчином Карбофоса (3%) або розчином хлорофосу (2%).

Бояришніца

Бояришніца є дуже велику метелика, розмах крил якої може досягати 70 мм. Довжина її гусениці приблизно 0,45 м, її поверхня покрита густими волосками. Сама гусениця пофарбована в чорний колір, а по її спині проходять 2 яскравих смуги буро-жовтого забарвлення. Зжирає вона лицьову поверхню листових пластин, а ще квітки і бутони. У деяких випадках гусениці оголюють не тільки окремі гілки, а вся рослина. У боротьбі з ними потрібно оглядати сливу, збираючи гнізда білан і гусениць, потім їх спалюють. З гнізд гусениці виходять в останні дні квітня, перші – травня, в цей час і потрібно обробити дерево, а повторити обприскування треба в літню пору, коли закінчиться цвітіння. Для обробки використовується розчин Корсара, актеллика або амбуш, при цьому його концентрація повинна бути 1%.

Вишнева побеговая моль

На кісточкових деревах також вважає за краще селитися вишнева побеговая моль. Гусениці даної молі пошкоджують бруньки, листові розетки і бутони, а в молоденьких зелених пагонах вони прогризають ходи. З метою профілактики необхідно систематично проводити розпушування, а також перекопування грунту на ділянці. До того як почнеться сокодвижение, сливу і поверхню пристовбурного кола потрібно обприскати розчином нитрафена (2-3%). Під час набрякання бруньок її потрібно обробити розчином Карбофоса (10%).

Вишневий слизистий пильщик

У садах також досить часто зустрічається вишневий слизистий пильщик. Він селиться на таких культурах, як вишня, черешня, айва, груша, слива і глід. Личинки такого шкідника сгризают лицьову поверхню листових пластин. З метою профілактики потрібно систематично рихлити грунт на ділянці, а також перекопувати його. Якщо шкідників дуже багато, то дерево потрібно обприскати розчином трихлорметафосом-3 або Карбофоса (10%).

сливова плодожерка

Сливова плодожерка воліє селитися на сливі, абрикосі, аличі, персику та терні. У зеленому плоді 1 метелик здатний відкласти близько 40 яєць. Що вилупилися гусениці виїдають м'якоть плодів, потім вони з них виповзають і перебираються в більш відповідне для зимівлі місце. На пошкоджених плодах утворюються крапельки камеді, їх забарвлення змінюється на фіолетовий, і вони опадають. При зараженні сливи слід зробити ручне збирання гусениць і обприскати її в період появи гусениць розчином Карбофоса або бензофосфат, концентрація якого повинна бути близько 10 відсотків. Через півмісяця проводять повторне обприскування.

Кільчасті шовкопряд

Кільчасті шовкопряд є нічного метелика. Гусениці такого комахи пожирають нирки і листя сливи, при цьому в розвилках гілок вони роблять павутинні гнізда. Огляньте рослина і зберіть всі зимові гнізда, а також яйця, які слід спалити.Саму сливу під час розкриття нирок, а потім в період появи гусениць необхідно обробити настоєм тютюну, аптечної ромашки або полину. Також досить часто для обробки рослини використовують біологічні засоби, наприклад, Дендробацеллін або Антобактерін, а робити обприскування потрібно відповідно до доданої інструкції.

златогузка

Златогузка є досить велику метелика, забарвлену в білий колір, розмах крил якої може досягати 50 мм. Небезпека для рослини представляють її блідо-зелені гусениці, які зжирають всю м'якоть з виворітного поверхні листя. Використовуючи павутину, із залишків листових пластин вони роблять гнізда, де і влаштовуються на зимівлю. Знайдіть всі зимові гнізда і спаліть їх. До того як слива зацвіте, її потрібно обприскати розчином Карбофоса (3%).

Також сливове дерево може постраждати від яблуні-подорожникової попелиці, яблуневої стеклянніци, чорного сливового пильщика, фруктової смугастої молі, сливового Галова кліща, п'ядуна обдирали, пухової шовкопряда, подкоровой листовійки, плодової молі, непарного шовкопряда, мінуючої молі, червоного яблуневої кліща, казарки, зимової п'ядуна, західного непарного короїда, заболонника, грушевого трубковерта, східної плодожерки і бурого плодового кліща. Для початку потрібно визначити який саме шкідник потурбував сливу, і лише потім робити вибір відповідного засоби для обприскування ураженої рослини.

Як боротися з порослю сливи

За допомогою кореневої порослі сливове дерево намагається самозберегтися, що для кожного живого організму є абсолютно природним. Спровокувати інтенсивне зростання кореневих відростків може обрізання гілок або травмування кори. Також дуже активно кореневі нащадки ростуть в тому випадку, якщо прищепа і підщепа не відповідають один одному. Слід пам'ятати, що надто активне зростання поросли говорить про те, що у сливового дерева є якісь проблеми. Вирізати кореневі нащадки потрібно не тільки тому, що вони можуть зіпсувати зовнішній вигляд садової ділянки, але поросль також сприяє ослабленню сливи і зниження її врожайності. Щоб зупинити інтенсивне зростання поросли, необхідно з'ясувати причину цієї проблеми і спробувати усунути її.

Найлегше видалити поросль, скориставшись секатором. Для цього потрібно розкопати її корінь, потім її потрібно обрізати в місці відходження від коня батьківського дерева. Потім яму заповнюють грунтом, який добре утрамбовують.

Частина садівників впевнені в тому, що якщо від кореневих нащадків позбутися в певні дні, то вони більше не потурбують. Такими днями є: 3 квітня, 22 червня і 30 липня. Вірити цьому чи ні, кожен садівник вирішує сам.

Сорти сливи з фото і описом

На садових ділянках середніх широт вирощуються гібриди та сорти чотирьох видів сливи, а саме: слива колюча (терен), китайська, домашня і американська (сюди ж відноситься і канадська). Серед садівників найбільшою популярністю користуються сорти сливи домашньої, їх ділять на 4 підвиди: ренклод, угорка, тернослив і Мірабель.

Також сорти поділяють на пізньостиглі, середньостиглі і ранньостиглі. Ще виділяють стійкі до посухи і вологолюбні, неморозостійкі і морозостійкі, а також самобесплодние і самоплодние сорти.

Сорти сливи для Підмосков'я

Є дуже велика кількість самих різних сортів сливи, тому для будь-якого регіону можна підібрати кілька найбільш підходящих. У регіонах з м'яким кліматом і порівняно теплими зимами сливове дерево, що плодоносить довго і рясно, справа звична. Однак сорти, вирощувані в Підмосков'ї, будуть мати дещо іншими якостями. Найбільше проблем доставляє те, що дана культура має порівняно невисокою морозостійкістю.Однак завдяки багаторічним працям фахівців на світ з'явилися такі сорти, які можна спокійно ростити не тільки в Підмосков'ї, але і в більш холодних регіонах. Сорти, рекомендовані для Підмосков'я:

  1. угорка Корніївський. Цей посухостійкий сорт починає стабільно високо плодоносити з 6-річного віку, в середньому з одного дерева збирають по 40-50 кілограм плодів. Рослина дає багаті врожаї протягом 20 років. Середньо-крупної величини плоди мають буро-фіолетовий забарвлення, на поверхні знаходиться восковий наліт. Жовта м'якоть соковита і солодка. Слід враховувати, що під вагою плодів гілки можуть травмуватися.
  2. Яхонтова. Даний сорт відрізняється врожайністю, стійкістю до посухи та грибкових захворювань, йому не страшні поворотні заморозки здатні погубити квіткові бруньки у неморозостійких сортів. Висота дерева близько 5 метрів, форма його компактної крони куляста. Солодко-кислі плоди пофарбовані в насичено-жовтий колір, вони важать близько 35 грам. На їх поверхні знаходиться невеликий восковий наліт. З однієї рослини щороку збирають близько 50 кілограм плодів.
  3. Ренклод колгоспний. Цей ранній самобезплідний сорт відрізняється стабільною врожайністю і стійкістю до морозів. Середньої величини плоди пофарбовані в жовто-зелений колір. Соковита м'якоть володіє тонким солодко-кислим смаком. Даний сорт отриманий з використанням тернослива і ренклод зеленого. Дерево починає плодоносити вже на третій рік росту. Його вважають дуже хорошим обпилювачем для інших сортів сливи.
  4. Смолінка. Самобезплідний ранній сорт, що відрізняється врожайністю. Великі плоди темно-фіолетового забарвлення мають правильної овально-яйцевидної формою і важать близько 35 грам. М'якоть жовтого кольору володіє десертним смаком, кісточка легко відділяється від неї. Ця рослина є гібридом, який був створений з використанням сорту Очаківська жовта і Ренклод Уллеса. Для такої сливи як запильник можна використовувати такі сорти: Опал, Надрання або Синій дар.
  5. пам'яті Тімірязєва. Самоплодовий пізньостиглий сорт, що відрізняється морозостійкістю, не потребує обпилювачів. На яйцевидних плодах жовтого забарвлення є нерівний червонуватий рум'янець, в вазі вони досягають близько 22 грам. Нещільна жовта м'якоть дуже запашна. Плодоношення у даного дерева може носити періодичний характер.

Крім цих сортів на території Підмосков'я рекомендується культивувати також такі, як: Дашенька, Пересвет, Євразія-43, Загорськ, Кантемировская, Жовта велика, Пам'яті Фінаева, Велика нова, ЕЛСЕ-Р, Скороспілка нова, Тульська чорна, Сіянець Волгограда, Ранок, Рання жовта, Волзька красуня, Ніженка, Червона куля, Яєчна синя і ін.

Ранні сорти сливи

Дозрівання плодів ранньостиглих сортів спостерігається з останніх днів липня до кінця першої декади серпня. Ранні сорти:

  1. Липнева троянда. Ранній частково самоплодовий сорт відрізняється стійкістю до захворювань та морозів. Яйцевидної форми плоди жовтого забарвлення важать близько 35 грам. Середній цукристості м'якоть є малосочная. М'якоть від кісточки відстає в повному обсязі.
  2. О так. Український скороплідних сорт має врожайністю і стійкістю до морозів і грибкових захворювань. Буро-фіолетові плоди досить великі і мають овальною формою. Смак жовтої ніжною м'якоті пряний, солодко-кислий. Невелика кісточка дуже легко відділяється від м'якоті. Як запилювачів рекомендується використовувати сорти Кирці, Угорка і Катерина.
  3. опал. Сухофруктовий самоплодовий сорт володіє високою врожайністю. Форма червоних плодів округла. Соковита щільна солодка м'якоть має темно-помаранчевий окрас. Від м'якоті кісточка відділяється не повністю.
  4. рекорд. Частково самоплодовий сорт відрізняється стійкістю до морозів і високою врожайністю. Фіолетово-сині плоди подовжено-овальної форми важать близько 30 грам. Запашна щільна соковита м'якоть забарвлена ​​в зелено-жовтий колір.Даний сорт відноситься до числа сортів з найбільш смачними плодами. Як запилювачів рекомендується використовувати сорт Угорка або Скороспілка червона.
  5. Оленка. Самобезплідний сорт, що володіє стійкістю до морозів і хвороб. Дереву не страшні морози до мінус 25 градусів. Темно-червоні овально-округлі плоди важать близько 35 грам. Хрустка соковита м'якоть має помаранчевим забарвленням. М'якоть неможливо відокремити від кісточки.
  6. Ренклод Карбишева. Цей український самобезплідний сорт був створений з використанням сортів Джефферсон і Персикова. Як запилювачів рекомендується використовувати такі сорти, як Угорка донецька, Угорка донецька рання, Ренклод ранній. Округлі пурпурні плоди мають сизий наліт, вони важать близько 50 грам. Соковита запашна темно-жовта м'якоть має солодкий смак з невеликою кислинкою.

Також досить часто вирощують такі сорти: Ренклод ранній, Кубанська рання, Червона куля, Золота куля, Угорка липнева, Угорка Вангенгейма, Монфор, Рання, Сапа, Скороспілка червона, тернослив річний, Кліман, Надія, Зарічна рання, скороплодная, Киргизька чудова, Кульова , Кубанська комета, Рання рожева, Ранок і ін.

Середні сорти сливи

Середні сорти слив достигають з другої декади серпня по 10 число вересня. Середні сорти:

  1. велетенська. Американський самоплодовий сорт, що відрізняється стійкістю до посухи. Темно-фіолетові великі плоди мають подовжену форму. Солодко-кисла соковита м'якоть має жовто-зелене забарвлення.
  2. сувенір Сходу. Сорт відрізняється врожайністю, але у нього недостатня морозостійкість. Серцеподібні темно-бордові плоди мають великий розмір. М'якоть солодка щільна медового, пряного смаку.
  3. угорка ажанская. Частково самоплодовий Вологолюбний сорт французької селекції, що володіє високою врожайністю і стійкістю до грибкових захворювань. Яйцеподібні середньої величини плоди мають фіолетовий забарвлення і досить сильний наліт воску. Ніжна м'якоть має солодкий, трохи кислий смак, м'якоть легко відстає від кісточки.
  4. Ромен. Забарвлення листя червоний. Бордові серцеподібної форми плоди мають червоною м'якоттю з легким присмаком мигдалю.
  5. Каліфорнійська. Американський частково самоплодовий сорт має стійкість до хлорозу і високою врожайністю. Середньої щільності м'якоть дуже смачна і соковита. М'якоть від кісточок відділяється не повністю.

Також садівники вирощують такі сорти: Пам'ять Вавілова, Дюче, Краса Орловщини, Кубанська легенда, Угорка донецька, Угорка білоруська, Богатирська, Ветразь, Світлана Приморська, Волошка і ін.

Пізні сорти сливи

Пізні сорти починають зріти в другій декаді вересня. Популярні сорти:

  1. Стенлі. Сорт відрізняється врожайністю і морозостійкістю. На поверхні темно-фіолетових плодів є сильний наліт воску, а також добре помітний шов. Середній соковитості щільна м'якоть має жовтий окрас, вона відділяється від кісточки легко.
  2. Жигулі. Самобезплідний сорт, що володіє стійкістю до морозу, плодожерки і попелиці. Починає плодоносити на п'ятий рік. Овально округлі великі сині плоди важать близько 31 грама і мають наліт. Солодко-кисла соковита і ніжна м'якоть має зелено-жовте забарвлення.
  3. Віка. Цей естонський сорт був отриманий з використанням сливи американської і сорти Вікторія. Овальні бордові плоди важать близько 24 грам і мають сильний наліт воску. Солодко-кисла м'якоть має жовтуватий окрас, вона добре відстає від кісточки.
  4. Тульська чорна. Самобезплідний сорт, що володіє стійкістю до плодової гнилі та морозу. Як запилювачів рекомендується використовувати такі сорти: Ренклод колгоспний, Ренклод теньковскій, тернослив Дубовський або тернослив тамбовський. Яйцеподібні плоди мають невеликий наліт і темно-синій, майже чорний окрас. Жовтувата масляниста м'якоть має солодко-кислий смак, легко відстає від кісточки.
  5. угорка італійська. Сорт популярний у всьому світі.Схильний до ураження пилильщиками, плодожерками і попелиць. Овальні великі плоди мають темно-синій, майже чорний окрас і сизуватий наліт. М'якоть соковита блідо-зелена володіє чудовим солодким смаком з невеликою кислинкою, вона добре відстає від кісточки.
  6. Угорка велика пізня. Самоплодовий сорт, що відрізняється врожайністю і стійкістю до посухи, морозів і грибкових хвороб. На поверхні фіолетово-червоних овальних плодів є наліт воску. Важать вони близько 40 грам. Смачна соковита м'якоть має солодко-кислий смак.

Також садівники досить часто вирощують такі сорти: Вижен, Приморська рясна, Світлана, Красномясая, Канадський Визион, Угорка Пулковська, Валор, Пам'яті Тімірязєва, Золота крапля, Чорнослив 4-39 ТСХА, Ренклод мічурінський, Анна Шпет, Озима червона, Озима біла, Угорка московська, тернослив осінній, Угорка жовтнева, тернослив тамбовський, тернослив Дубовський, Пам'ять Фінаева, Терн великоплідний і ін.

Самоплодность і самобесплодни сливи – ця характеристика умовна і непостійна. У різних регіонах в залежності від клімату один і той же сорт може бути самобесплодним, Самоплодность або частково Самоплодность. Крім цього один і той же рослина в минулому сезоні могло бути Самоплодность, а в нинішньому – воно потребуватиме запильниках. Частково самобесплодние сорти здатні до самостійного плодоношення, але якщо поруч будуть рости запилювачі, то це збільшить врожайність таких рослин.

Корисні властивості сливи

Плоди сливи не тільки смачні, але і корисні. У них знаходяться мінеральні речовини і вітаміни, необхідні організму людини. У плодах містяться білки, вуглеводи, харчові волокна, вільні органічні кислоти, калій, натрій, кальцій, магній, фтор, провітамін A, вітаміни B1, B2, B6, PP, C і E.

Засушені і свіжі плоди володіють легку послаблюючу ефектом, в зв'язку з цим доктора їх радять їсти при запорах і атонії кишечника. При гіпертонії і захворюваннях нирок такі плоди сприяють зниженню в крові кількості холестерину. Сечогінний ефект мають з'єднання калію, при цьому усуваються сольові відкладення і набряки. Такі плоди рекомендовані при ревматизмі, порушеннях обміну речовин, подагрі, ураженнях нирок, хворобах серця. Також вони покращують апетит і налагоджують секрецію шлункового соку.